HDD boorwagen met PTO aangedreven mix pompset

Er komt veel kijken bij een horizontaal gestuurde boring die van A tot Z geregeld wordt. Dat betekend dat er ook veel professioneel materiaal nodig is. Daarom is het handig om zoveel mogelijk tegelijk te verplaatsen in bijvoorbeeld een hdd boorwagen. De compacte mix pomp set die door Bofram gemaakt is in een boorwagen biedt hier dan ook de ruimte voor.

Van bierwagen tot boorwagen

3D-Drilling had een vrachtwagen gekocht die werd gebruikt om bier mee te vervoeren. Deze vrachtwagen was voorzien van rolzeilen en Bofram heeft hem omgebouwd van bierwagen tot boorwagen. Eerst hebben we de rolzeilen verwijderd en zijwanden van plywood gemonteerd. Daarnaast is er ook een deur met trapje geplaatst aan de rechterkant van de vrachtwagen zodat de bediener van de mix pomp set makkelijk in en uit de vrachtwagen kan. Achterin in de truck zijn nog extra rijplaten gemonteerd zodat de boormachine makkelijk in de boorwagen gereden kan worden. Doordat de mix pomp set van Bofram zo compact is, is hier genoeg ruimte voor.

Het HDD systeem

Onder de vrachtwagen hebben we een diesel en olietank geplaatst ten behoeve van de dubbele PTO. Op de PTO’s worden twee hoog rendement hydrauliekpompen gemonteerd t.b.v. de aandrijving van de mix pomp, hoge druk pomp, slangenhaspel, hoge druk bentoniet pomp en hydromotoren. Er is ook een EXTRA dieseltank met pomp gemonteerd. Hiermee kan de boormachine getankt worden en hoeven de boormeesters niet met jerrycans te sjouwen.

In de truck bevinden zich drie tanks; één 5 m3 voorraad tank, één 1,5 m3 mix tank en een 1,5 m3 watertank. In de tanks zitten nozzles voor een optimale mix capaciteit en snelheid. Het leidingwerk van en naar de tanks heeft voldoende vlinderkleppen om diverse spoelrichtingen te kunnen genereren. De schoonwater leiding is voorzien van een vuilwaterfilter. De vulleiding voor bentoniet vloeistof  naar de machine zit achter in de laadbak. De tanks hebben een kanteltrapje zodat je makkelijk in de tank kan kijken, een mangat en een aftappunt onderin de tank. Onder de 1,5 m3 tanks bevinden zich nog materiaalvakken.

Tussen de tanks zit een hoppertafel met werkblad van aluminium. Boven de hoppertafel zitten twee stopcontacten en de besturingskast om de mix pomp set en de truck te bedienen. Het HDD systeem en de motor van de truck zijn ook te bedienen met de afstandsbediening.

We hebben de vrachtwagen voorzien van een 230 Volt installatie met een 4000 Watt omvormer die automatisch inschakelt als de motor van de truck loopt, maar ook een walstroom aansluiting.

Achterin de truck zit nog een extra werkbank met vier stopcontacten en opbergrekken. Hiernaast bevindt zich een hydraulisch aangedreven haspel met 50 meter 1 1/4 ” slang met vrijloop en veiligheid. In de achterbumper bevindt zich een waterpomp aansluiting voor het automatisch vullen van de tanks. In de tanks zit namelijk een niveau meting zodat het systeem automatisch kan inschakelen wanneer er te weinig vloeistof in de tanks zit en automatisch kan uitschakelen wanneer hij weer “vol” zit.

Dit alles maakt de boorwagen zo handig in gebruik. Wij wensen 3D-Drilling veel prettige boormeters en bedanken voor de mooie beelden uit het veld tijdens een boring nabij Beverwijk.