Atlas autolaadkraan op een tractor voor Boomkwekerij Ebben uit Cuijk

Bofram Techniek is dealer van Atlas autolaadkranen en verzorgt de complete opbouw op maat, onderhoud, en keuringen. Boomkwekerij Ebben uit Cuijk heeft Bofram Techniek gevraagd om een autolaadkraan op een tractor te bouwen met een daarbij behorende wensenlijst. Tijdens de gesprekken kwam er naar voren dat bij Fa Ebben veiligheid, kwaliteit, efficiëntie en service hoog in het vaandel staan. Tijdens het engineeringproces, tekenen en bouwen van de Atlas autolaadkraan zijn met deze aspecten rekening gehouden. De machine is omgebouwd tot een werkpaard dat bomen en planten, met een gewicht tot max vier ton, het veld kan uitrijden.

Tractor rijdt autonoom

Een bijzonder aspect aan de autolaadkraan is dat de chauffeur via een afstandsbediening de tractor kan bedienen zonder dat hij zelf in de tractor aanwezig is. De diverse functies voor de tractor zijn vanaf de afstandsbediening te besturen zoals voor- en achteruit en links- en rechtsom rijden. Ook zit er een radar in het veiligheidssysteem ingebouwd, zodat wanneer er iemand in de buurt van de tractor komt, de tractor direct stil valt.

De autolaadkraan heeft een groot hefvermogen, zodat een boom met kluit van vier ton geen probleem is om te heffen.  Ook is de kraan voorzien van een rotator en hijshaak, waardoor de bomen nog makkelijker gestuurd op de wagen geladen kunnen worden. Deze handeling is nauwkeurig. Bomen zijn kwetsbaar en moeten daarom met alle voorzichtigheid worden verplaatst, dit is met een rotator en hijshaak goed te managen.

De steunpoten zijn, om storingen te voorkomen, volledig afgesloten. Door deze aanpassing voorkom je dat er vuil en water bij de cilinder en elektronica kan komen. De werkomstandigheden, in deze tak van sport, zijn intensief door vaak slechte weersomstandigheden. Ook is de trekker, achterop het hulpframe, voorzien van een extra bedieningskast. Hierdoor is de kraan vanuit een zijde makkelijker te bedienen met betrekking tot de steunpoten.

Extra stabiliteit

De stabiliteit van de trekker is aangepast door extra contragewicht te plaatsen. Reden hiervoor is dat er permanent met een aanhanger wordt gereden en het extra contragewicht zorgt voor extra stabiliteit tijdens werken met de autolaadkraan. De achterzijde van de trekker is voorzien van een veiligheidsbeugel zodat de verlichting onder alle omstandigheden wordt beschermd. De kraan is in vijf minuten te demonteren, er zit een compleet snelkoppelsysteem achter op de trekker gebouwd.

De machine is dus een waar werkbeest. Het moet tegen alle slechte weersomstandigheden bestand zijn. Hij is degelijk, kwalitatief, sterk, wendbaar, nauwkeurig, veilig en op afstand te bedienen.