Stalen betonmal voor Van Boekel

Bofram Techniek heeft voor Van Boekel een stalen betonmal gemaakt. Deze mal wordt gebruikt om beton in een vooraf bepaalde vorm te storten in een beperkte ruimte midden in Essen (DE). De betonmal zal een ronding aanbrengen aan een ondergrondse betonbak die de riolering ontlast.

Voor de betonmal is staal S235 gebruikt als materiaal. Waarom staal? De mal is 5.2 meter breed en moet hergebruikt kunnen worden. Wanneer hout wordt gebruikt bij deze breedte, is hergebruik niet mogelijk. Het hout gaat dan namelijk kapot als het van het beton afgehaald wordt. De mal heeft een radius van 1.5 meter en wordt onder een hoek van 45 graden geplaatst. Deze mal bevat 3 stortkokers die als toegangsweg dienen om het beton makkelijk naar de ‘binnenkant’ van de mal te begeleiden.

Wat zijn de voordelen van een stalen betonmal?

Een beton mal kan vooraf gemaakt worden in de werkplaats. Hierdoor ben je bij het maken van de mal niet afhankelijk van weersinvloeden, de beschikbare ruimte, of het aanwezige materiaal. Verder hoef je bij het gebruik van een mal niet handmatig vorm te geven aan het beton, maar kun je in één keer het beton storten in de goede vorm. Ook is de stalen mal die wij gemaakt hebben herbruikbaar waardoor je bijna identieke betonconstructies kunt creëren. Zo wordt een project een stuk efficiënter!