Wat is bentoniet?

Wat is bentoniet?

Bentoniet is een kleisoort die voor het eerst gevonden is in Fort Benton in de Verenigde Staten. Het kan verschillende kleuren hebben, namelijk wit, grijs, roodwit, bruinwit, en lichtgeel. In deze klei zitten hele kleine deeltjes die ervoor zorgen dat de grond waterdicht gemaakt kan worden. Een andere eigenschap is de hoge viscositeit. Bentoniet is hierdoor goed bestand tegen vervorming door schuifspanning. Andere eigenschappen van deze kleisoort zijn reologische eigenschappen, absorberende eigenschappen en een thixotrope eigenschap. Het eerste houdt in dat bentoniet viskeus wordt in combinatie met water. Het tweede zorgt ervoor dat de kleisoort vloeistoffen kan opnemen. En het derde zorgt ervoor dat een bentoniet oplossing de kenmerken van een gel kan krijgen waardoor het makkelijk te vervormen en te bewegen is.

Waar wordt bentoniet voor gebruikt?

Bentoniet wordt veel gebruikt in de civiele techniek. Bij boringen kan het goed van pas komen als boorvloeistof. Daarnaast wordt het veel gebruikt op verontreinigde locaties. Bentoniet wordt dan gebruikt om de locatie te isoleren samen met een diepwand. Ook wordt het gebruikt in een kattenbak, want het heeft een absorberende werking wanneer het in contact komt met urine. Verdere toepassingen van bentoniet zijn te vinden in metaalgieterijen, het klaren van wijnen en het verbeteren van zandgronden in de landbouw.

Bentoniet en de HDD wereld

In de horizontaal gestuurde boorwereld wordt bentoniet gebruikt om verschillende redenen. Het wordt vooral gebruikt om het boorgat open te houden en de grond of het zand uit het boorgat naar de oppervlakte te vervoeren. De bentoniet oplossing kan dik of dun zijn. De dunne oplossing  wordt vooral gebruikt voor zanderige gronden, zodat er meer zand naar het begin of het eind van het boorgat kan worden vervoerd. Wanneer er een boring wordt uitgevoerd bij grind-achtige grond, wordt er een dikkere oplossing gebruikt. Het lijkt dan op een soort gel. Dit is handig om het grind in het boorgat aan de kant te houden, zodat het een soort van vast gat is. Daarnaast wordt een dikkere bentoniet oplossing gebruikt als een soort glijmiddel om de stalen buizen door de grond heen te laten glijden. Dit is belangrijk aangezien deze stangen vanaf een aantal honderden meters tot 2-3 kilometers door de grond heen moeten.

Bofram Techniek

Bij Bofram maken we de mix, pomp, en recycle units die nodig zijn om het bentoniet poeder te mixen met water om zo de juiste oplossing te creëren en deze in te zetten bij de horizontaal gestuurde boringen. Onze machines worden volledig in 3D uitgetekend om op deze manier maximaal gebruik te maken van de beschikbare inbouwruimte. Bijvoorbeeld wanneer de mix, pomp en recycle machine in een HDD boorwagen geplaatst moet worden. Door gebruik te maken van goed doordachte mix van technieken en een optimale vormgeving van de tanks, kan er in een korte tijd een bentoniet oplossing aangemengd worden. Je kan dan snel en efficiënt aan de slag met het uitvoeren van de horizontaal gestuurde boringen.

Interesse?

Heeft u naar aanleiding van dit blog over bentoniet vragen? Heeft u interesse in bijvoorbeeld machines die bentoniet poeder kunnen mixen? Of kunnen wij u op een andere manier helpen of iets voor u betekenen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag!

Wat is bentoniet? bentoniet klei bentoniet poeder